ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ ΕΥΒΟΙΑΣ

 Η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος στην βόρεια Εύβοια

 

Πασίγνωστη στην Εύβοια, αλλά και στο πανελλήνιο, είναι η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος. Ειδικά μετά το τέλος της επίγειας πορείας, του για πολλά χρόνια χαρισματικού ηγουμένου της, Οσίου γέροντος Ιακώβου (Τσαλίκη), ο τάφος του οποίου σήμερα βρίσκεται δίπλα στο Καθολικό της μονής.

Το μοναστήρι βρίσκεται στην καρδιά μιας όμορφης πυκνόφυτης έκτασης στην περιοχή Ροβιές της βόρειας Εύβοιας και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Ο Όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία που έκτισε τη μονή, υπήρξε πρώτα ηγούμενος της περίφημης Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας (1520-1532) και κατόπιν μετέβη στη Βόρεια Εύβοια, στις Ροβιές. Εκεί ίδρυσε το μοναστήρι του, που φέρει το όνομά του από το 1540, πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, τον οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470.

Ήταν ένας από τους φωτισμένους διδασκάλους του Γένους, ο οποίος προσέφερε πολλά στην παιδεία των υποδουλωμένων Ελλήνων και ταυτόχρονα ένας σπουδαίος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον οποίο αποδίδεται πλήθος θαυμάτων. Τα ευωδιάζοντα λείψανα του οσίου φυλάσσονται στο Καθολικό της μονής, καθώς επίσης το θυμιατό και το πετραχήλι του.

Η μονή, στα χρόνια του Βυζαντίου είχε τιμηθεί με αυτοκρατορικούς τίτλους, οι οποίοι δυστυχώς καταστράφηκαν κατά την πυρπόληση της μονής το 1824 από τους Τούρκους, ως εκδίκηση για τη συμμετοχή των μοναχών της στον ξεσηκωμό του 1821. Ανοικοδομήθηκε το 1877. Στο υπόγειο υπάρχει μικρός ναός των Αγίων Αναργύρων με αγιογραφίες του 17ου αιώνα.

Σε απόσταση χιλιομέτρου βορείως της μονής βρίσκεται το «Αγιονέρι». Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαυίδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλυσε άφθονο και ιαματικό νερό. Ακόμη, σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια, νότια της μονής, υπάρχει το «Ασκητήριο» του Οσίου Δαυίδ, ένα μικρό σπήλαιο σε βράχο, με το παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους.

Ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος

Ημέρες δόξης και ανάπτυξης γνώρισε το μοναστήρι στα χρόνια της ηγουμενίας του μακαριστού Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη (1975-1991)Ο μακαριστός γέροντας Ιάκωβος έζησε οσιακά σαράντα περίπου χρόνια στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ. Μιμήθηκε τον όσιο Δαυίδ, και βάδισε στα ίχνη του. Οι ασκητικοί του αγώνες ήταν εφάμιλλοι των παλαιών οσίων. Όσο μεγάλωναν οι δοκιμασίες, οι ασθένειες και τα βάσανα του, τόσο ο Θεός τον χαρίτωνε με σπάνια πνευματικά χαρίσματα και τόσο μεγαλύτερη γινόταν η ακτινοβολία του.

Πρόσφατα αναγνωρίσθηκε επίσημα ως άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μνήμη του εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου. 

Στη μονή προσέρχονταν για να τον δουν και να ζητήσουν την συμβουλή του εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, αλλά και πατριάρχες και αρχιερείς, κληρικοί κάθε βαθμού και μοναχοί, πολιτικοί άρχοντες και ανώτατοι δικαστές, καθηγητές Πανεπιστημίου και επιστήμονες. Αλλά και σήμερα περισσότεροι ακόμα έρχονται για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη από τον τάφο του. 

Στη μονή φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων. Έχει 13 μοναχούς και πανηγυρίζει στη Μεταμόρφωση του Κυρίου (6/8) και του Οσίου Δαυίδ (1/11). Η μονή έχει σήμερα Καθηγούμενο τον Αρχιμ. Γαβριήλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον οσιότατο Ηγούμενο π. Κύριλλο (+2012). 

Τοποθεσία

Η μονή βρίσκεται κοντά στο παραθαλάσσιο δρόμο, σε απόσταση 21 χιλιομέτρων βόρεια της Λίμνης Ευβοίας και 16 χλμ. από τις Ροβιές, στις πλαγιές του βουνού Καβαλάρης και σε υψόμετρο 927 μέτρων.

Τηλέφωνα μονής: (+30) 2227071297 και 2227071143