ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Μαλεβή στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

 

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβή, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, είναι από τα πιο φημισμένα μοναστήρια της Αρκαδίας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Είναι κτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 920 μέτρων. Το βουνό του Πάρνωνα ονομάστηκε «Δεύτερο Άγιο Όρος» ή «Άγιον Όρος της Νότιας Ελλάδας», γιατί σε αυτό μετοίκισαν επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου (668-685) εκχριστιανισθέντες κάτοικοι από τον Άθω, αλλά και γιατί κανένα άλλο ελληνικό βουνό δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη συγκέντρωση μοναστηριών.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα, στο Ξεροκάμπι των Αγιοπετριτών, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την κωμόπολη του Αγίου Πέτρου. Απέχει από την Τρίπολη 47 χλμ. και από το Άστρος 20 χλμ.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Μαλεβή οφείλει την ονομασία της στην ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, που είναι γνωστή ως «Μαλεβός», επειδή το μοναστήρι ήταν παλαιότερα κτισμένο στην τοποθεσία «Κανάλοι», κοντά στην κορυφή του Μαλεβού. Έτσι η «Παναγία του Μαλεβού» έγινε σιγά-σιγά η «Παναγία η Μαλεβή» ή απλά «Μαλεβή».

Στη μάχη που έγινε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων το 1786 η μονή καταστράφηκε.

Η μονή μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία το 1949 με τρεις μοναχές, που εστάλησαν, από την Ιερά Μονή της Επάνω Χρέπας. Κατά την Κατοχή οι αντάρτες την χρησιμοποίησαν ως νοσοκομείο και οι γερμανοί την χτύπησαν με αεροπλάνα. Λίγα χρόνια μετά καταστράφηκε από σεισμό και άρχισαν οι επισκευές.

Στο μοναστήρι υπάρχει η θαυματουργική εικόνα από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που από το 1964 αναβλύζει Άγιο Μύρο, χάρη στο οποίο πολλοί ασθενείς θεραπεύονται. Τα θαύματα της Παναγίας στη μονή αυτή είναι αναρίθμητα. Για το λόγο αυτό το μοναστήρι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, σε ανθρώπους που συρρέουν κατά πλήθη, ιδιαίτερα στην πανήγυρη της μονής, στην εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου.

Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο:

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   10:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ.   

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  7:00 π.μ. έως 5:00 μ.μ.  

Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαλεβή είναι η μοναχή Παρθενία Β’. 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μαλεβή 

 Τηλ. μονής: (+30) 2792022630  ,

Email μονής:  impmalevis@gmail.com 

Fax: 2792022676  ,  Άγιος Πέτρος Κυνουρίας (Τ.Κ. 22001)