ΜΕΤΕΩΡΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ

alt

alt

Στο κέντρο του αγιομετεωρίτικου χώρου η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου στα Μετέωρα, καλύπτει το σύνολο του μικρού πλατώματός ενός απότομου βράχου. Ιδρύθηκε το 1529, πάνω σε χαλάσματα παλαιότερων εγκαταστάσεων, με κτήτορες τους αδελφούς ιερομόναχους οσίους Ιωάσαφ και Μάξιμο, που κατάγονταν από τα Γιάννενα.

Ανεβαίνοντας από το χωριό Καστράκι συναντάμε αριστερά μας το πρώτο μοναστήρι, την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και μετά τη Μονή Ρουσάνου. Το κτιριακό της συγκρότημα καλύπτει ολόκληρη την κορυφή του βράχου και από εκεί ο επισκέπτης – προσκυνητής, απολαμβάνει όλη τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά του τοπίου των Μετεώρων.

Η ανάβαση στο Μοναστήρι μέχρι το 1897 γινόταν με ανεμόσκαλες. Αργότερα δύο ξύλινες γέφυρες εξυπηρετούσαν τους Μοναχούς και τους επισκέπτες.

Σήμερα η ανάβαση γίνεται με σκαλοπάτια από τσιμέντο και δύο μικρές γέφυρες που κατασκευάστηκαν το 1930 με δωρεά.

Για την ονομασία της Μονής, δεν υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία. Πιθανότατα η επωνυμία να οφείλεται στον πρώτο κτήτορα του αρχικού Ναού (14ος -15ος αιώνας).

alt

Η Μονή αποτελείται από ένα τριώροφο συγκρότημα. Στο ισόγειο βρίσκονται τα κελιά με τα δωμάτια υποδοχής, το Αρχονταρίκι και άλλοι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στους άλλους ορόφους.

Το Καθολικό της Μονής είναι εκκλησία δικίονη σταυροειδής με ψηλό τρούλο. Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κτίστηκε εκ θεμελίων στη σημερινή του μορφή επί ερειπωμένου και αφανισμένου από τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη παλαιού καθολικού της μονής, περί το 1530 και είναι αγιορείτικου τύπου. Η αγιογράφησή του (1560) είναι από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής εποχής.

Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μαζί του τιμάται με ευλάβεια και η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου.

Στη δεκαετία του 1980 έγινε ριζική ανακαίνιση και αναστήλωση της μονής με την επίβλεψη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

Ωράριο λειτουργίας

ΘΕΡΙΝΟ

9.00 πμ έως 6.00 μμ.

Εκτός Τετάρτης που παραμένει κλειστό

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ

9.00 πμ. έως 2.00 μμ.

Εκτός Τετάρτης που παραμένει κλειστό

Τηλέφωνο: 24320-22.649