ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ – ΣΥΜΗ

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ – ΣΥΜΗ

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με τη θαυματουργό εικόνα του Πανορμίτη, στη Σύμη.

Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όπως πληροφορούμαστε και από την “προς Κολασσαείς” επιστολή του Απ. Παύλου, στη Φρυγία της Μ. Ασίας (απέναντι ακριβώς από τη Σύμη) άκμαζε η αίρεση της Αγγελοθρησκίας. Υπό την επίδραση αυτής, παρατηρείται και στη Σύμη μία ροπή της τοπικής ευσέβειας προς τους Αγγέλους.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι στο νησί υπάρχουν σήμερα 9 συνολικά μοναστήρια επ’ ονόματι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, τα οποία αντιστοιχούν στα ισάριθμα αγγελικά τάγματα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι του Πανορμίτη, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού χτισμένο στο μυχό του πανέμορφου όρμου «Πανόρμου», από τον οποίο πήρε και την ονομασία του.

Κατά την παράδοση, η ανέγερση ναού στο σημείο εκείνο, έγινε όταν σκάβοντας «η Μαριώ του Πρωτενιού» μία ευλαβής Συμαία, βρήκε μία μικρή εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ, της οποίας κατοικία υπήρξε ο πρώτος ναός. Ο σημερινός, είναι κτίσμα του 1783.

Η εφέστια θαυματουργή Εικόνα του Ταξιάρχη με το ασημένιο, ανάγλυφο επικάλλυμα προκαλεί δέος. Είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ολόσωμος, επιβλητικός και θριαμβευτής. Το πλήθος των θαυμάτων του σε διάφορες περιστάσεις (κινδύνου ναυαγίου ή πνιγμού, ασθένειας, οικογενειακών προβλημάτων, οικονομικής δυσπραγίας) προσέδωσε μεγάλη αίγλη στη Μονή.

 monastiri2 494x320

Ιδιαιτερότητα και σημείο θαυμασμού αποτελεί το γεγονός ότι πάμπολλα αντικείμενα που ρίχνουν οι πιστοί προσευχητικά στη θάλασσα, φτάνουν κατά παράδοξο τρόπο στο λιμάνι του Πανορμίτη. Κουτιά, μικρά καραβάκια με λιβάνι, ξύλινα μπαούλα, μπουκάλια με λάδι κλπ. έχουν σταλεί στη Μονή ακόμη και από τον Ατλαντικό ωκεανό και διατηρούνται στη μονή του αγαπημένου προστάτη και φορέα χαράς των απανταχού Συμιακών και όχι μόνο.

Η αγιογράφηση που καθηλώνει τον επισκέπτη, του 1792, το θαύμα υπομονής και επιδεξιότητας, ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1787 και το περίφημο καμπαναριό του Πανορμίτη, κτίσμα του 1911 που συγγενεύει με ρωσικά καμπαναριά, είναι επίσης άξια θαυμασμού.

 171418-panormitis 2

Η Μονή ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση και πλούσια κοινωνική προσφορά. Μεταξύ άλλων ίδρυσε το Πανορμίτειο Γυμνάσιο το 1922 και ανέγειρε σύγχρονο Γηροκομείο κοντά στη μονή. Ενισχύει άπορες οικογένειες, αναλαμβάνει τα τροφεία φτωχών φοιτητών, φιλοξενεί στους ξενώνες του συλλόγους, μαθητές, και προσκυνητές, οργανώνει συνέδρια κ.α.

Τηλ. μονής: (+30)2246071581