ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

Ιερά Μονή Παντοκράτορος

Εmail επικοινωνίας: filoxenia@pantokrator.gr

Η Μονή Παντοκράτορος είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, στην ανατολική πλευρά του Αγίου Όρους και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Το Καθολικό της μονής είναι αθωνικού τύπου με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Η μονή έχει συνολικά δεκαπέντε παρεκκλήσια με σπουδαιότερο εκείνο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Από τα κελιά-εξαρτήματα που ανήκουν στη μονή ξεχωρίζουν του Ραβδούχου (βρίσκεται στις Καρυές), πιθανώς του 10ου αι. και της Κοίμησης της Θεοτόκου που ονομάζεται “Άξιον Εστί” ή του “Άδειν”, από όπου και προέρχεται η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές και συγκεκριμένα στο ναό του Πρωτάτου. Στη μονή ανήκει και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία.

Ιδρυτές της μονής ήταν δύο βυζαντινοί αξιωματούχοι, ο Αλέξιος και ο Ιωάννης, οι οποίοι στα μέσα του 14ου αι. μόνασαν σε κελί, που με την ενίσχυση του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου πήρε τη μορφή μοναστηριού. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, η μονή ενισχύεται οικονομικά από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών.

Η μονή διαθέτει μία μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων, ενώ στη βιβλιοθήκη της φυλάσσονται 350 χειρόγραφα και πάνω από 3.500 βιβλία. Επίσης, υπάρχει τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου και ιερά λείψανα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, του Ιερού Χρυσοστόμου και πολλών άλλων.

Στη μονή βρίσκεται εγκατεστημένη αδελφότητα 25 μοναχών.

Ιερά εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας

H Ιερά εικόνα της Παναγίας της “Γερόντισσας” είναι η κύρια εικόνα της Mονής. H παράδοση αναφέρει ότι είναι δώρο του Bυζαντινού αυτοκράτορα Aλεξίου A’ του Kομνηνού προς το μοναστήρι.

H εικόνα αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της “Γοργοεπηκόου”, που βρισκόταν στη Mονή Παντοκράτορος στην Kωνσταντινούπολη, η οποία είχε κτιστεί από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. H συγκεκριμένη εικόνα είναι η μοναδική φορητή εικόνα, η οποία απεικονίζει την Παναγία ολόσωμη σε στάση δέησης. H μορφή της είναι ευχάριστη, γλυκύτατη και γεμάτη έλεος, αφήνοντας στον κάθε προσκυνητή αισθήματα χαράς, ευφροσύνης, αγαλλιάσεως, ελπίδας, παρηγοριάς και ευσπλαχνίας. H μορφή της Παναγίας σ’ αυτήν την εικόνα δείχνει σε κάθε πιστό ότι προστρέχει στην ανάγκη των τέκνων της και πάντοτε παραμυθεί αυτούς.

Φωτο: athosmemory.com